Analoge klokken
Analoge klokken maken meestal gebruik van de beroemde wijzerplaat – bewegende wijzers van uren en minuten over de opstelling van vaste genummerde wijzerplaten die in een cirkel zijn geplaatst die 12 uren van een dag aanduidt. De kortere uurwijzer kan precies 2 omwentelingen per dag maken, en de langere minutenwijzer maakt elk uur één omwenteling. Soms (maar niet altijd) maakt de lange maar zeer dunne “secondewijzer” één omwenteling per minuut. In de loop van onze geschiedenis hebben klokken kort verschillende configuraties gebruikt – de 10-uursklok tijdens de Franse Revolutie en de 18e-eeuwse Italiaanse 6-uursklok. Beide ontwerpen werden verlaten ten gunste van de gestandaardiseerde 24-uurs analoge wijzerplaat.
Zonnewijzers kunnen ook worden beschouwd als analoge klok. Met een meer dan 5.000 jaar lange traditie van het gebruik van zonnewijzers (3500 v.C. – 1850 n.C.) is dit type klok het langst bestaande klokontwerp in onze geschiedenis. De zonnewijzer volgt de schaduw van de zon die door de gnomon van de zonnewijzer wordt geregistreerd, maar veel problemen bij het gebruik van deze klok zijn een van de belangrijkste redenen waarom ze vandaag niet meer worden gebruikt (onvermogen om absoluut nauwkeurig te zijn, handmatige berekening van de zomertijd, seizoensgebonden veranderingen, onvermogen om te werken tijdens de nacht en bij bewolkt weer).
Digitale klokken
De opkomst van het digitale tijdperk heeft ons toegang verschaft tot zeer nauwkeurige en betrouwbare elektronische klokken die de tijd weergeven met numerieke displays. De twee meest gangbare weergaveformaten zijn 24-uurs notatie (van 00-23) en in 12-uurs notatie waarbij de klok ook de AM/PM indicator moet tonen. Elk jaar dat voorbijgaat, winnen digitale klokken terrein op de langzaam verdwijnende analoge klokken. Het displayoppervlak van deze klok hoeft niet binnen kleine LCD-, LED- of VFD-schermen te liggen, maar kan ook worden geprojecteerd op zeer grote openbare oppervlakken of binnenshuis voor personen met een onvolmaakt gezichtsvermogen.
Elektronische woordklokken
Woordklokken maken geen gebruik van numerieke displays, maar schrijven in plaats daarvan natuurlijke zinnen op het scherm die ons de tijd vertellen. Zinnen kunnen worden geregistreerd via software of met hardware.
Tip: Klassieke en Moderne Tafelklokken | Pendule klok Kopen
Auditieve klokken
Klokken die gebruik maken van opnames van menselijke stem of computergegenereerde stem om de tijd aan te geven. In plaats van stemgeluid kan de tijd ook worden weergegeven als auditieve codes. Dit type klokken wordt vaak gebruikt voor het aankondigen van de tijd in grote ruimten (kerkklokken die een bepaald aantal malen luiden aan het begin van elk uur), telefonie of voor blinden.
Tactiele klokken
Mensen met een onvolmaakt gezichtsvermogen of blindheid kunnen ook klokken gebruiken die een fysieke weergave van de getallen op hun oppervlak produceren, hetzij als standaardgetallen of in blinde tekstcode.
Klokken met meerdere displays
Dit type klok kan zowel analoog als digitaal zijn, en hun belangrijkste kenmerk is de mogelijkheid om meerdere tijdzones aan te geven, meerdere wijzerplaten te hebben, of meerdere tijdstandaarden te gebruiken.