Hoe moet je een beukenhaag onderhouden?

Het hebben van een nette tuin is een reden om goed voor jouw beukenhagen te zorgen, want als je dat niet doet keren beukenhaagplanten snel terug naar hun natuurlijke staat. Dat betekent dat je tuin uiteindelijk wordt gedecoreerd met schrale struiken of bomen.

Maar er zijn nog andere redenen om een beukenhaag te onderhouden. We vertellen je alles wat je moet weten, inclusief enkele beukenhaag planten tips.

Waarom beukenhaag onderhouden?

Beukenhagen behoren tot de categorie hagen-planten. Door ze regelmatig te snoeien, wordt de groei van takken en bladeren gestimuleerd. Hierdoor verkrijg je een haag die er vol uitziet. En doordat er minder kale plekken zijn, kan je na verloop van tijd beter de hoogte en de breedte van de haag bepalen. Ook zal het snoeien op het juiste moment ervoor zorgen dat je haag ook tijdens de winter zijn gebladerte behoudt.

Kan ik mijn beukenhaag zelf snoeien?

Dat kan. Om een beukenhaag te snoeien, hoef je geen professional te zijn. Wat je vooral nodig hebt, zijn de juiste tools om de klus te klaren. Misschien denk je dat je met een elektrische heggenschaar er snel vanaf bent, maar dit kan ervoor zorgen dat het gebladerte van je haag een bruine kleur krijgt. Hierdoor ziet je beukenhaag er niet echt aantrekkelijk uit. Kies eerder voor een snoeischaar en volg nadien volgende snoeitips:

Nadat je de eerste twee jaar vormend hebt gesnoeid, moet jouw haag goed op weg zijn om een ​​volwassen haag te worden.

Over het algemeen streef je ernaar om jouw beukenhaag een taps toelopende vorm te geven, zoals de letter “A”, maar met minder steile zijkanten. De reden waarom dit belangrijk is, is omdat het licht dan ook de laagste takken kan bereiken. Als deze takken niet genoeg licht krijgen, zullen ze minder bladeren produceren. Hierdoor krijg je kale plekken. Heeft echter jouw haag een zijde die de hele dag in de volle zon staat, dan kun je die zijde verticaal snoeien.

Beste tijd om een beukenhaag te snoeien

Om een ​​prachtige beukenhaag te behouden, is eind september of begin oktober de beste tijd om te snoeien. Nadien vormt de haag bladeren die de hele winter aan de takken blijven.

Als je om welke reden dan ook een tak moet snoeien, doe dit dan in de winter wanneer de boom in rust is. En als je de vertakking wilt stimuleren, plan dan een extra snoeibeurt in juni.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *