Hoe creëer je met hout een gezellige woonkamer?

Hout is weer in de mode als het om onze interieurs gaat. De langste tijd van het MDF en fineer van de grote woonwarenhuizen lijkt voorbij omdat het toverwoord duurzaam ons eraan herinnert dat we wat langer moeten nadenken over wat we kopen en weggooien. Maar laten we niet vergeten dat hout naast duurzaam vooral mooi en natuurlijk is vanwege de warme uitstraling. Hoe knap je je woonkamer op met dit materiaal?

Wandvullende kast

Maak een ontwerp voor een kast die een hele wand vult. Dit oogt rustiger dan een meubel dat slechts een deel van die muur beslaat. En je kunt er veel spullen in kwijt. Handig, want persoonlijke spullen uitstallen mag weer! Interieurs mogen weer persoonlijker gemaakt worden en bovendien zijn geluidsdragers en boeken terug van nooit weggeweest. Kun je een beetje overweg met hout, laat je dan inspireren op de website van Houthandel Zutphen.

Ook de salontafel komt terug

Ze hebben het enkele jaren volgehouden, de twee of drie krukjes van verschillende hoogtes die samen als salontafel moeten dienen. Ze zijn niet zo praktisch gebleken. Wil je een unieke salontafel in je woonkamer hebben, maak die dan zelf van hout of laat een bekende knutselaar er een maken. Het wordt een echte blikvanger waarop je weer lekker je voeten kwijt kunt.

Houten accessoires voor prullaria

Prullaria, hebbedingetjes, gebbetjes, er bestaan veel woorden voor elementen die we graag uitstallen en waar we veel waarde aan hechten. Niet zelden zijn ze breekbaar en klein. In de jaren ’70 hadden we daar letterbakken voor, nu zijn er diverse varianten van houten meubeltjes die plaats bieden aan allerlei accessoires. Denk ook aan kleine plankjes of tafeltjes waar je planten op zet, die kun je mooi maken van de restjes hout.

Insmeren met olie en lak

Zelfgemaakte meubels van hout komen nog meer tot leven als je ze insmeert met een 1:1-mengsel van kleurloze lak en zonnebloemolie. Dit kun je ook tussentijds doen: licht opschuren, de twee vloeistoffen met elkaar mengen en smeren maar. Het mooie contrast tussen de nerven en kwasten en de rest het hout wordt hierdoor alleen maar versterkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *