Waarom is kabeldetectie belangrijk?

Ooit wel eens echt diep in de grond gegraven? Ooit wel eens bang geweest dat je per ongeluk een kabel tegenkwam? Daar hoef je eigenlijk niet echt bang voor te zijn als je met een schep bezig bent, maar wie een graafmachine in de grond zet, zal wel degelijk op zijn hoede moeten zijn. Sterker nog; je bent in die gevallen verplicht om een KLIC-melding te doen, omdat loze leidingen vinden belangrijk is, net zoals het lokaliseren van gewone kabels en leidingen. Waarom dat moet? Dat leggen we uit.

De aanwezigheid van leidingen en kabels

Het mag geen verrassing zijn dat in een gemiddelde woonwijk genoeg onder de grond ligt. Immers; de elektriciteit komt niet vanuit de lucht en ook het water moet ergens vandaan komen. Deze kabels en leidingen liggen over het algemeen vrij diep, dus wie een huisdier moet begraven, of een gat moet graven om boomwortels te verwijderen, hoeft niet bang te zijn dat er per ongeluk een elektriciteitskabel geraakt wordt. Wie echter een graafmachine gaat gebruiken, kan wel degelijk grote schade toebrengen aan kabels en leidingen, maar ook aan zichzelf. Het is ronduit gevaarlijk om blind in de grond te gaan met een graafmachine, want wie een elektriciteitskabel doormidden slaat, zal hier bepaald geen goede dag aan overhouden. 

Graafschade

Zo’n kabel doormidden graven, noemen we graafschade. Graafschade is niets meer dan schade die is toegebracht omdat iets of iemand onvoorzichtig te werk is gegaan. Graafschade kan grote gevolgen hebben; denk maar eens in wat er gebeurt als je een waterleiding sloopt of wat er met een woonwijk gebeurt als je deze wijk berooft van elektriciteit. En dat niet alleen, als je zelf in aanraking komt met zo’n kabel kunnen de gevolgen ook heel vervelend zijn. Daarom is het niet alleen verstandig, maar ook gewoon verplicht om van tevoren goed uit te zoeken wat er zich allemaal onder de grond bevindt. En dat doe je met leidingdetectie en een KLIC-melding.

Wat krijg je met een KLIC-melding?

Een KLIC-melding wordt dus gedaan door iedereen die met een graafmachine aan de slag gaat. Dit levert je namelijk een beeld op van wat zich onder de grond begeeft. Leidingen, kabels, het wordt allemaal duidelijk dankzij deze melding. Dit betekent dat je weet wat je kan verwachten op het moment dat de graafmachine in de grond gaat. Maar wees altijd voorzichtig, het betekent niet dat je zomaar blind aan de slag kan gaan.

Check altijd goed

Het kan namelijk gebeuren dat de kabels en leidingen in de loop der tijd een beetje zijn verschoven. Niet met hele meters, maar wel met genoeg dat het iets is om in de gaten te houden. Daarom is het belangrijk om van tevoren enkele proefsleuven te graven, zodat je echt tot op de centimeter precies weet waar de kabels zich bevinden. En is er iets niet meer zoals de KLIC-melding beschrijft? Dan moet je dit melden, zodat de informatie weer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *