Op deze manier onderhoud je je koffiemachine

Een koffiemachine is dan wel makkelijk te onderhouden, maar hoe je dit bedrijfsapparatuur het beste kunt onderhouden is een hele andere kwestie. Vaak kun je dit doen door schoonmaakmiddelen te gebruiken die de leverancier van de koffiemachine zelf ook maakt naast het apparaat, maar er zijn ook andere manieren. Hoe kun je dus je koffiemachine het beste onderhouden? In dit blog vertellen we je alles over de meest gebruikelijke manier: het gebruiken van ontkalkingstabletten. Lees snel verder wat deze tabletten zijn, hoe ze werken en waar je ze kunt aanschaffen.

Wat zijn ontkalkingstabletten?

Ontkalkingstabletten zijn een bepaalde vorm van een ontkalker koffiemachine. Deze tabletten zijn gemaakt van samengeperste ontkalkingspoeder en hebben het doel om de kalkaanslag van een koffiemachine te bestrijden, iets wat veel voorkomt in deze apparate.. De meeste koffiemachines hebben zelfs een speciaal vakje voor waar je het tablet in moet plaatsen. Bij andere machines moet je eerst het tablet oplossen in het water, voordat je het in de koffiemachine doet. Kijk dus zelf eerst goed naar welke methode van toepassing is. Dit staat vaak duidelijk aangegeven in de handleiding van je koffiemachine.

Het prettige aan een ontkalkingstablet is dat een tablet genoeg is voor het volledig ontkalken van de machine. In tegenstelling tot een vloeibare ontkalker hoef je dus nooit te meten hoeveel je precies nodig hebt.

De voordelen van het gebruiken van ontkalkingstabletten

Ontkalkingstabletten zijn een wondermiddel tegen het probleem van kalkaanslag. Ze zorgen er namelijk voor dat al het kalk in de machine veiloos verwijderd wordt, en dat gebeurt ook nog eens super snel! Het zijn dus hele effectieve middelen die je helpen bij het onderhouden van je koffiemachine. Effectief, doelgericht en snel: dat allemaal in een simpele tablet. Perfect dus voor degene die zelf geen tijd (of zin) hebben om de koffiemachine schoon te maken.

Waar kun je ontkalkingstabletten aanschaffen?

Ontkalkingstabletten kun je vaak in de supermarkt, woonwinkel, drogisterij of bij de leverancier van koffiemachines aanschaffen. Over het algemeen onderscheiden tabletten zich in twee categorieën: merkspecifieke ontkalkingstabletten en ‘normale’ ontkalkingstabletten.

Bij merkspecifieke ontkalkingstabletten zal de fabrikant van jouw koffiezetapparaat nadrukkelijk aangeven dat je hun eigen merk zal moeten aanschaffen in plaats van andere soort ontkalkingstabletten. Dit is omdat je dan verzekerd bent dat de kwaliteit van je koffiemachine goed onderhouden wordt. Sommige soorten tabletten kunnen zelfs schadelijk zijn voor je koffiemachine. Daarnaast kun je zelfs de garantie op je product verliezen als je een ander soort ontkalkingstablet gebruikt. Bij merkspecifieke tabletten ben je er wel van verzekerd dat de producent een ontkalker heeft ontwikkeld die helemaal is afgestemd op de koffiemachine. Merkspecifieke ontkalkingstabletten zijn helaas wel relatief duurder.

Normale ontkalkingstabletten werken over het algemeen hetzelfde als de merktabletten. Mocht het zo zijn dat je een normale ontkalkingstablet gebruikt, let dan goed op de risico’s en de ingrediënten die het product bevat. Let erop dat er geen agressieve zuren, zoals azijnzuur of zoutzuur, in het tablet zitten. Deze worden namelijk sterk afgeraden door experts, omdat ze je koffiemachine kunnen beschadigen. Kies liever voor een tablet die

citroenzuur of melkzuur als hoofdbestanddeel bevat: dit is namelijk beter voor jouw machine en het milieu. Een 100% ecologische ontkalkingstablet is uiteraard het beste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *