Energie besparen in de keuken: 5 praktische tips

In deze tijd ben je misschien vaker thuis en maak je ook wat vaker gebruik van de keuken. Of je bent überhaupt al aan het kijken naar manieren om energie te besparen in je huis. In dit artikel zetten we een aantal praktische tips op een rij om energie te besparen in je keuken. Dat scheelt niet alleen energie, maar uiteindelijk ook in je portemonnee!

1.Gebruik energiezuinige apparaten in de keuken

Je koffiezetapparaat, waterkoker, keukenmachine… En misschien heb je nog wel veel meer apparaten in de keuken staan. Ga je een nieuw apparaat kopen? Kijk dan altijd even goed naar het energielabel van het apparaat. Ook als het keukenapparaat nog niet kapot is, kan het de moeite zijn om het te vervangen door een energiezuiniger apparaat. Die investering verdien je in de loop van de tijd wel weer terug!

2.Vervang de lampen in de keuken

Check of je energiezuinige lampen in de keuken gebruikt. Je kookt vaak ‘s avonds, dus de lampen in je keuken staan dan ook regelmatig aan. Het kan daarom de moeite zijn om je lampen te vervangen door energiezuinige varianten. Zo verbruiken led lampen al gauw 85% minder stroom dan gloeilampen en 75% minder dan halogeen.

3.Verbruik zuinig!

Je hoeft niet direct te investeren om energie te besparen, je kunt ook zelf kijken naar manieren om zuiniger te verbruiken in de keuken. Laat de kraan bijvoorbeeld niet onnodig lopen, laat elektrische apparaten niet onnodig op stand-by staan en laat de lampen niet aan wanneer het niet nodig is. Alle kleine beetjes helpen!

4.Zet apparaten uit als je op vakantie gaat

Een beetje in lijn met de vorige: zorg ervoor dat apparaten niet onnodig aanstaan wanneer je op vakantie gaat. Denk bijvoorbeeld aan het koffiezetapparaat. Het kan ook veel schelen als je de koelkast uitzet, al is dat iets meer werk want je moet ervoor zorgen dat hij leeg is.

5.Bespaar nog meer met een warmtepomp

Deze laatste tip is iets minder snel door te voeren, maar kan uiteindelijk wel veel besparen. Heb je op dit moment een cv-ketel op gas? Dan kan het de moeite zijn om eens te kijken naar de mogelijkheden om te investeren in een warmtepomp. Deze haalt energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of de bodem en zet deze met een hoog rendement om in warmte voor het verwarmen van je woning en het verwarmen van tapwater om o.a. te gebruiken in de keuken. En een warmtepomp is vaker mogelijk dan je misschien in eerste instantie denkt.

Met behulp van bovenstaande tips kun je een goede start maken en veel energie besparen in de keuken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *