Wil je een waterontharder kopen? Houd hier rekening mee

Smaakt het water uit je kraan niet lekker of zit er veel kalkaanslag op de kranen? Dit komt omdat het water te hard is, wat betekent dat er kalk in het water achterblijft. Om dit tegen te gaan, kun je een waterontharder kopen. Een waterontharder verwijdert kalkaanslag op verschillende voorwerpen in huis, denk aan apparatuur, schone was en tegels. Buiten het feit dat het de voorwerpen er mooier op worden als er geen kalkaanslag meer op zit, kunnen deze langer mee. Tevens krijg je door het zachte water dat je dankzij de waterontharder krijgt, een mooie en stralende huid.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder is voorzien van slimme technologie. Het apparaat zuivert als het ware de kalk uit het water. Veel waterontharders maken hierbij gebruik van hars als filter, aangezien kalk zich goed bindt aan hars. Zodra de hars vol met kalk zit, wordt deze automatisch schoon gespoeld met een zoutoplossing, zodat er weer nieuwe kalk zich aan de hars kan binden. Er zijn twee verschillende waterontharders, die verschillen wat betreft het besturingssysteem: namelijk mechanisch of elektronisch.

Mechanische waterontharder

Kun je nu het beste een mechanische of een elektronische waterontharder kopen? Beide hebben hun voor- en nadelen. Allereerst wordt de mechanische waterontharder besproken. Deze werkt op waterdruk en gebruikt dus geen elektriciteit. De mechanische waterontharder werkt als volgt: deze spoelt automatisch na een bepaalde periode of na het verbruik van een bepaald volume water. Het voordeel van de mechanische waterontharder is dat deze goedkoop is ten opzichte van de elektronische waterontharder. Je hoeft er namelijk geen elektriciteitskosten en onderhoudskosten voor de elektronische onderdelen voor te betalen.

Elektronische waterontharder

Een elektronische waterontharder werkt – zoals de naam al verraadt – wel op elektriciteit. Dit biedt allerlei mogelijkheden om de waterontharder slim te besturen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een tijdprogramma in te stellen, waarmee onnodige spoelingen kunnen worden vermeden. Hiermee bespaar je energiekosten en de kosten voor het zout waar het apparaat mee gespoeld wordt. Een elektronische waterontharder kopen is wel duurder dan een mechanische. Daartegenover staat dat deze wat meer kan. Wil je dus een waterontharder kopen, dan is het goed om af te wegen wat voor jou zwaarder weegt: de lage prijs van de mechanische waterontharder of de veelzijdigheid van de elektronische waterontharder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *