Alles wat je moet weten over sloopwerken

Om verschillende redenen kan het nodig zijn een gebouw te moeten slopen. Zo kunnen sloopwerken een uitkomst bieden als een pand op instorten staat en je wilt voorkomen dat er een hele hoop schade wordt aangericht. Ook kan de structuur van een gebouw na verloop van tijd ernstig beschadigd zijn geraakt, waardoor het onstabiel is geworden. Bovendien worden heel oude gebouwen ook wel eens gesloopt als deze niet meer in het moderne straatbeeld passen. Het slopen van gebouwen is een enorme klus, die je dan ook beter door een professional over kunt laten. In dit artikel kom je alles te weten over hoe het sloopwerken op een zo milieubewuste en efficiënte manier in zijn werk gaat.

De voorbereiding van het sloopwerken

Sloopwerken is veel meer dan puur een gebouw slopen. Er komen heel wat zaken bij kijken en een goede voorbereiding is dan ook van groot belang. De meeste professionals voeren voordat ze beginnen met het sloopwerken een stoffeninventarisatie uit, waarbij gekeken wordt naar welke materialen en reststromen nog kunnen worden hergebruikt. Vervolgens wordt er een nauwkeurige offerte opgesteld, waarin rekening wordt gehouden met de waarde van de materialen die kunnen worden hergebruikt. Ook zullen de meeste sloopwerkbedrijven voordat ze beginnen met het sloopwerken met de klant overleggen over de aanpak.

Het sloopwerken zelf

Als alles goed is voorbereid, begint het sloopwerken zelf. Hierbij staat veiligheid voorop. Het gebouw wordt op een veilige manier afgebroken en het puin wordt netjes opgeruimd. Het kan zijn dat er gevaarlijke stoffen – zoals asbest – in het gebouw aanwezig zijn. Deze materialen worden zorgvuldig en op een professionele wijze verwijderd. Deze materialen worden apart ingepakt en naar een daar specifiek voor bestemde afvalplaats gebracht, zodat jij of anderen in je omgeving er geen last meer van hebben.

Veilig en milieuvriendelijk slopen

Het sloopwerken is aan strenge veiligheidsvoorschriften en milieukundige maatregelen gebonden. Professionele sloopwerkbedrijven moeten dan ook in het bezit zijn van een SVMS-certificaat voor veilig en milieukundig slopen. Ook worden alle panden die zijn gebouwd voor 1994 geïnventariseerd op asbest. Bovendien moet er een goede communicatie met alle betrokkenen zijn. Er wordt ook zo veel mogelijk aan gedaan om het overlast van de sloopwerkzaamheden te beperken. Dit houdt in dat de geluid, trillingen en stof worden geminimaliseerd en dat het afval door het sloopbedrijf wordt verwijderd.  Dit afval wordt ook nog eens gescheiden en, waar mogelijk, hergebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *