Tips voor de inrichting van je keuken 

Wanneer je een nieuwbouwhuis hebt of juist een klushuis, bij een verbouwing heb je belangrijke keuzes qua inrichting te maken. Waar bij nieuwe huizen de indeling vooraf bepaald is, wil je dit bij klushuizen juist nog wel eens aanpassen. Voor elke ruimte in huis dien je een plan te maken hoe je dit wil inrichten. Wat is mogelijk qua ruimte? Wat is mogelijk qua geld? Wat is je smaak? Dit zijn allemaal belangrijke vragen waar je antwoord op moet krijgen voordat je een woning kunt inrichting. Een belangrijk vertrek in een woning is de keuken. Voor veel mensen is een keuken tegenwoordig niet alleen een ruimte waar je eten bereid maar is het een echte woonkeuken, een ruimte waar ze veel tijd in doorbrengen. Een goede keuken inrichting is daarom ook belangrijk om van deze ruimte een prettig verblijf te maken. Inspiratie nodig? Wij geven je graag een aantal woonkeuken ideeën! 

Houd hier rekening mee bij het inrichten van je keuken 

Keukens zijn er in alle soorten en maten. Wanneer van plan bent om een echte woonkeuken te creëren, is het belangrijk dat je vooraf een plan opstelt wat je wensen en mogelijkheden zijn. Wanneer je een woonkeuken wilt, moet dit wel mogelijk zijn. Wil je bijvoorbeeld een woonkeuken met kookeiland, heb je wel voldoende vierkante meters nodig. Daarbij is een nieuwe woonkeuken met kookeiland ook een flinke investering. Wanneer je dit allemaal voor jezelf duidelijk hebt, kan je verder met de inrichting van je keuken. 

De keuken 

Het belangrijkste voor de inrichting van de keukenruimte is uiteraard de keuken zelf. Wanneer je naar een keukenzaak gaat om een keuken uit te zoeken, heb je honderden mogelijkheden. Zo heb je strakke, designkeukens maar ook landelijke keukens. Welke keuken het best bij jou past hangt af van je smaak. Belangrijk is dat je dezelfde smaak laat terugkomen in de rest van de ruimte en het huis. Wanneer je een woonkeuken wilt en je hebt de ruime, is het leuk om een woonkeuken met kookeiland te creëren. Een kookeiland zie je steeds vaker terugkomen in nieuwbouwhuizen. Door in je woonkeuken een kookeiland met zitgedeelte te creëren, maak je optimaal gebruik van je ruimte. En zo efficiënt mogelijk met de ruimte omgaan is belangrijk wanneer je een kookeiland in een kleine keuken wilt. Een kookeiland met zitgedeelte zorgt voor extra sfeer. Zo kan je tijdens het koken, gezellig met zijn allen in de keuken vertoeven. Zorg wel dat je voldoende kastruime in je keuken overhoudt want er moet ook nog keukenapparatuur bij. 

Keukenapparatuur 

Vergeet bij de inrichting van je keuken niet alle belangrijke keukenapparatuur mee te nemen. Zo kiezen de meeste mensen tegenwoordig voor bijpassende keukenapparatuur. De meeste keukens zijn standaard voorzien van een inbouwkoelkast met vriesvak een multifunctionele oven en vaatwasser. Maar ook nieuwe keukenapparatuur als een Quooker, waarmee je direct kokend water hebt en een (elektrische) kookplaat met ingebouwde afzuiging. Hierdoor heb je geen afzuigkap meer boven je kookplaat hangen, maar naast je kookplaat.  

De keukenvloer 

Wanneer je een keuken met alle keukenapparatuur samengesteld hebt, is het tijd om een keuze te maken voor een keukenvloer. Er zijn tal van verschillende soorten vloeren geschikt voor in de keuken. Zo kunt je kiezen voor tegels, maar ook voor een houten of een pvc keukenvloer. Weet je niet direct wat je wensen zijn is het verstandig om eerst online of bij winkels inspiratie op te doen voor keukenvloer ideeën. Belangrijk bij de keuze voor een keukenvloer is behalve de prijs, dat een vloer waterbestendig, slijtvast, en geluiddempend zijn. Wanneer er flink in een woonkeuken geleefd wordt, zal ook de vloer intensief gebruikt worden en sneller vervuild raken. Een onderhoudsarme vloer die eenvoudig schoon te maken is, is daarom een aanrader.  

Een pvc keukenvloer 

Een pvc keukenvloer is zo’n onderhoudsarme vloer. Een pvc vloer blijft in goede conditie door alleen regelmatig met een stofzuiger en een dweil over de vloer te gaan. Andere voordelen van een pvc vloer is dat je ruime keuze in kleur en designs hebt. Zo is een pvc vloer in visgraatvorm erg populair en goed te combineren met vloeren in andere ruimtes van de woningen. 

Vloertegels keuken 

Veel mensen kiezen ervoor om vloertegels te leggen in de keuken. Vloertegels kunnen de keuken een bepaalde uitstraling meegeven. Zo heb je hele natuurlijke vloertegels, maar ook strakke witte of donkere vloertegels voor de keuken. Zorg wel dat de kleuren van je vloertegel in de keuken constateert met de kleuren van de keukenkastjes anders kan het wel heel veel van één en dezelfde kleur worden. Ook vloertegels zijn onderhoudsarm, slijten niet en kunnen goed tegen stootje. 

Betonlookvloer 

Steeds vaker te zien in keukens en badkamers is de betonlook vloer. De naam zegt het al, de vloer heeft de look van beton waardoor het zorgt voor een bepaalde sfeer in de woonkeuken. Een betonlook vloer is eenvoudig te onderhouden en is daarbij erg duurzaam. 

Inrichting keuken 

Na de keuze voor een keuken, apparatuur en keukenvloer is het tijd voor om de keuken verder in te richten. Een keuken inrichting is smaak afhankelijk en hangt af van hoeveel ruimte er nog beschikbaar is. Wanneer je voor een woonkeuken met kookeiland kiest, heb je vaak bij zo’n kookeiland ook direct een aantal zitplaatsen. Wanneer je hier niet voor kiest, dient er voldoende ruimte te zijn voor een tafel met stoelen. Vaak wordt er bij voldoende ruimte voor een grote, robuuste tafel van mangohout of eikenhout gekozen. Deze tafels hebben een mooie natuurlijke uitstraling en bieden veel zitplaatsen. Wanneer een lange, rechthoekige tafel niet mogelijk is, is een ronde tafel een aanrader. Mede door efficiënt gebruik te moeten maken van de ruimte, kiezen veel mensen voor een tafel met aan één zijde een bank. Hierdoor creëer je veel zitplaatsen zonder dat het al te veel ruimt in beslag neemt.  

Raambekleding keuken 

Als laatst, maar minstens net zo belangrijk voor de sfeer, is de raambekleding voor in de keuken. De keuze keuken raamdecoratie is ruim. Belangrijk bij de keuze voor raamdecoratie voor in de keuken is dat het stijlvol én functioneel is. Zo heb je verschillende soorten raamdecoratie voor verschillende ramen. Wanneer je grote raampartijen in uw keuken hebt, wil je overdag optimaal kunnen profiteren van de lichtinval, maar eventuele pottenkijkers buitenhouden. Zo heb je stijlvolle, lichtdoorschijnende gordijnen die overdag voldoende licht doorlaten, maar voldoende privacy bieden. Voor kleinere keukenramen heb je andere soort raambekleding die beter past. Top down bottom up plissé gordijnen zijn een echte trend op het gebied van raambekleding in de keuken. Met een top down bottom up plissé gordijn bepaal je zelf de hoeveelheid inkijk en lichtinval van zowel de onderzijde als ook de bovenzijde.  

Om een keuken groter te laten lijken, kiezen veel mensen voor openslaande deuren. Met openslaande deuren betrek je de tuin bij de keuken waardoor de keuken onbewust groter oogt zonder dat dit daadwerkelijk het geval is. Bij het kiezen van raambekleding voor openslaande deuren dien je er ook rekening mee te houden dan de raambekleding niet in de weg zit wanneer de deuren geopend en gesloten worden.  Op maat gemaakte gordijnen die u makkelijk opzijschuift wanneer u de deuren opent en na het sluiten van de deuren eenvoudig weer dichtschuift, is de beste oplossing voor raambekleding voor openslaande deuren. Door te kiezen voor een donkere kleur gordijnen gecombineerd met een lichtere vloer, creëer je een warme en sfeervolle woonkeuken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *