Nog nooit zat u zo lekker

Een sta-op-stoel, ook wel opstastoel of stastoel genoemd, is een elektrisch verstelbare fauteuil die het voor mensen met een lichamelijke beperking gemakkelijker maakt om op te staan ​​uit de stoel. De sta-stoel wordt door een elektromotor omhoog gebracht en zorgt ervoor dat een persoon naar voren leunt, waardoor het gemakkelijk is om op te staan. Naast het opstaan ​​kun je mensen ook ondersteunen om te gaan zitten; het kan voorkomen dat de stoel “barst”. Wanneer de stoel in de hoogste stand staat, gaat de persoon zitten en laat de stoel via de motor weer op de grond zakken. Daarnaast kan een stastoel de druk op de pols- en schoudergewrichten verminderen. Veel gebruikers van rechtopstaande stoelen vallen in de categorie “multi-seat”. Door hun lichamelijke ongemakken moeten ze gedurende de dag steeds vaker zitten. Deze gebruikersgroep bestaat voornamelijk uit gehandicapten en ouderen.

Hoe werkt de stoel

De sta-stoel kan volledig op maat worden gemaakt of worden ingesteld voor de gebruiker. Dit is belangrijk voor een ergonomische zithouding. Naast het stamechanisme is het van belang dat de gebruiker van houding kan veranderen, de doorbloeding goed is en de zithouding ondersteund wordt door bijvoorbeeld de onderrug, lendensteun.

De juiste stastoel heeft de juiste zithoogte, zitdiepte en arm- en beenondersteuning, afhankelijk van uw keuze, met één of twee motorische stafuncties. Voor de staande positie is altijd een elektromotor nodig, maar de stoel kan ook een batterij hebben, zodat er geen kabels in de kamer hoeven te worden gelegd. Meestal denken mensen dat ze extreem hoog moeten zitten om gemakkelijk op te staan. Als de stoel echter te hoog is, is opstaan ​​net zo moeilijk als te laag. Omdat het moeilijk is om met je voeten de grond te raken, moeten je armen veel kracht hebben om gemakkelijk op te staan. Bovendien wordt het hierdoor moeilijker om van locatie te veranderen (overstappen naar locatie). Daarnaast kan een te hoge zitting de zenuwen van de benen afknellen en slaperige benen veroorzaken. Bij een te lage zitting wordt de rugleuning automatisch rond.

U kunt het zelf controleren door te gaan zitten en de knie van één been op te heffen. Dan voel je vanzelf je rug opzwellen. Een te lage stoel kan ook darm samentrekkingen veroorzaken (opgeblazen gevoel, slechte stoelgang). Wanneer uw benen in een hoek van 90 graden met de vloer staan, kunt u de juiste zithoogte krijgen. Een platte hand moet tussen de bovenkant van de knieholte en de zitting kunnen schuiven. Ook de zitdiepte is belangrijk, een te diepe zit zorgt altijd voor doorzakken. Dit kan een ronde rug veroorzaken en het opstaan ​​en bewegen moeilijker maken. Zorg ervoor dat uw lichaam zich dicht bij de onderkant van de rugleuning van de stoel bevindt. Als je een platte hand tussen de binnenkant van de knieholte en de zitting kunt leggen, is de zitdiepte correct. 

Wat kost een sta-op stoel?

De relaxzetel moet van hoge kwaliteit zijn en het nodige of gewenste comfort bieden zodat je er jarenlang plezier van hebt. Doordat de prijs echter vaak (te) hoog is, loopt de aankoop vertraging op. De prijs van fauteuils varieert enorm. In vergelijking met duurdere fauteuils hebben fauteuils tot ongeveer 500 euro natuurlijk minder keuze en een lagere kwaliteit. Ook het zitcomfort en de duurzaamheid van deze goedkope fauteuil zijn onvoldoende. Dit betekent echter niet dat een hoogwaardige fauteuil die het gewenste comfort en de instelmogelijkheden biedt 2000 euro of meer mag kosten. Bekende merken hebben al relaxfauteuils geleverd voor zo’n 600 euro. Het verschil in de instelbare opties zal niet zo groot zijn, maar het comfort en de duurzaamheid wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *