Heb je altijd recht op garantie?

Je hebt altijd recht op garantie, klopt dat wel? In deze blog leggen we uit onder welke omstandigheden je wél of niet recht hebt op garantie. 

Heb je altijd recht op garantie?

Garantie is een term die we vaak horen bij het kopen van producten of diensten. Soms te herkennen aan de schreeuwerige aanbiedingen van bedrijven ‘’Bij directe aankoop 10 jaar garantie!’’. Het biedt consumenten een gevoel van zekerheid en vertrouwen tijdens het winkelen. Het is naast juridisch ook psychologisch en veel slimme marketeers hebben zich over het onderwerp gebogen. 

Maar wat betekent garantie precies en heb je altijd recht op garantie? In deze blog kijken we eens goed naar alle ins and outs en verkennen we de rechten en verplichtingen die zowel consumenten als verkopers hebben.

Wat is garantie?

Garantie is een belofte van de verkoper aan de consument dat het product of de dienst aan bepaalde kwaliteitsnormen zal voldoen of gedurende een bepaalde periode naar behoren zal functioneren en volhouden. Het biedt consumentenbescherming tegen kapotte onderdelen en ondeugdelijke producten of diensten. Het is echter wel belangrijk om te vermelden dat garantie niet hetzelfde is als wettelijke rechten die consumenten hebben gelet op de wet. 

Wettelijke garantie

Onder de Nederlandse wetgeving hebben consumenten bepaalde wettelijke rechten met betrekking tot garantie. Zo moeten producten bijvoorbeeld voldoen aan wat de consument ervan mag verwachten. 

Als een product binnen zes maanden na aankoop gebreken vertoont, wordt verondersteld dat deze gebreken al bestonden op het moment van aankoop, tenzij de verkoper het tegendeel kan bewijzen. In dit geval heeft de consument recht op kosteloze reparatie, vervanging of terugbetaling. Is dit na 6 maanden pas aan de hand, dan heb je helaas geen aanspraak op deze vorm van garantie.

Beperkte garantie

Naast de wettelijke garantie bieden veel fabrikanten en verkopers ook een beperkte garantie aan, vaak bekend als fabrieksgarantie. Deze garantie kan specifieke termijnen en voorwaarden bevatten die variëren afhankelijk van het product of de dienst. Het is essentieel voor consumenten om de garantievoorwaarden zorgvuldig te lezen voordat ze een aankoop doen, omdat deze voorwaarden de rechten van de consument naast de wettelijke garantie kunnen beïnvloeden.

Dus, ondanks dat het vaak wordt gezien als ‘’de kleine lettertjes’’, is het toch erg handig om deze door te nemen. Zo ben je precies op de hoogte van jouw rechten en plichten.

Uitzonderingen op garantie

Hoewel garantie veel bescherming biedt, zijn er uitzonderingen waarbij consumenten geen recht hebben op garantie. Dit kan het geval zijn als het product verkeerd is gebruikt, niet volgens de instructies is onderhouden, of als er sprake is van normale slijtage die ieder product na verloop van tijd vertoond. Ook kunnen garantieclaims worden afgewezen als het product is gerepareerd of gewijzigd door iemand anders dan de geautoriseerde serviceprovider.

Wat opvallende situaties waarin een product niet gebruikt wordt waarvoor het bedoeld is:

  • Een stoel gebruiken als ladder;
  • Plastic bakjes in de oven, zo wordt het geheime wapen van je lasagne ineens gesmolten plastic;
  • Een strijkijzer gebruiken als kledingverwarmer/droger;
  • Een snoeischaar als schroevendraaier.

Conclusie

Hoewel garantie een waardevol hulpmiddel is voor consumenten, is het belangrijk om te begrijpen dat garantievoorwaarden kunnen variëren en dat er uitzonderingen kunnen gelden. Consumenten moeten hun wettelijke rechten kennen en grondig de garantievoorwaarden van de verkoper of fabrikant bestuderen voordat ze een product kopen. Door goed geïnformeerd te zijn, kunnen consumenten weloverwogen beslissingen nemen en zorgen voor een probleemloze winkelervaring. Onthoud dat kennis van garantie niet alleen consumenten beschermt, maar ook bijdraagt aan eerlijke en transparante handelspraktijken in de samenleving.

Wil je meer lezen over garantie? Lees dan onze blog over garanties wanneer je iets koopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *