4 x manieren van de eikenprocessierups bestrijden

De eikenprocessierups vormt ieder jaar weer een flinke plaag in ons land. Zo rond mei komen de eerste rupsjes tevoorschijn en beginnen de klachten. Dankzij de brandharen van de rupsen kunnen wij als mens, maar ook onze huisdieren, vervelende klachten krijgen. Heb je wel eens flinke jeuk gehad na een wandeling en kon je maar niet verklaren waar het vandaan kwam? Dan is de kans aanwezig dat je in aanraking bent geweest met de brandharen van de rups. Het is dan ook belangrijk om de rupsen te laten bestrijden. Ga hier nooit zelf mee aan de slag, maar laat dit over aan een professioneel bedrijf. Hieronder geef ik je wat meer informatie over de vier manieren om de eikenprocessierups bestrijden.

Preventieve bestrijding met aaltjes

Voorkomen is natuurlijk beter dan verhelpen, daarom wordt hier ook gesproken over preventieve bestrijding. Eén van de manieren om de rupsen preventief te bestrijden is met behulp van nematoden. Dit zijn kleine aaltjes die gek zijn op de eikenprocessierups, als voedsel dan. Ze worden besprenkeld op de eikenboom, dit kan al een paar dagen na uitkomst van de eitjes. Vervolgens gaan de aaltjes op zoek naar de rupsen en dringen ze hun lichaam binnen om deze van binnenuit op te eten. 

Preventieve bestrijding met bacteriepreparaat

Een andere manier van preventieve bestrijding is door middel van een bacteriepreparaat. Dit wordt ongeveer 5 weken na uitkomst van de eitjes op de bladeren van de besmette boom geplaatst. De rupsen eten deze bladeren en krijgen zo de bacterie binnen. Ook hierdoor zullen de rupsjes het niet lang meer volhouden.  

Nesten verwijderen

Heeft de eerste persoon bij jou in de buurt al klachten van de eikenprocessierups? Dan is het te laat voor preventieve bestrijding. Dat wil zeggen dat de nesten door een professional worden verwijderd. Wellicht heb je ze wel eens gezien, van die mannen in een beschermend pak met een grote stofzuiger. Met deze stofzuiger zuigen ze de complete nesten weg. 

Natuurlijke bestrijding

Voor de bestrijdingswijzes hierboven geldt: voer dit niet zelf uit. Je kunt natuurlijk wel een professional hiervoor benaderen wanneer er een besmette boom bij jou in de buurt staat. Je kunt ook bijdragen aan de bestrijding door natuurlijke vijanden naar je tuin te lokken. Zo eten bepaalde vogelsoorten ze graag voor je op. Denk hierbij aan spreeuwen, spechten, vinken en koolmezen. Wanneer jij je tuin consistent aantrekkelijker maakt voor deze vogels, dan zul je merken dat het aantal besmette bomen zal verminderen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *