schoorsteen

Veilig stoken met een schone schoorsteen

Een houtkachel in huis brengt een aantal voordelen met zich mee. Allereerst kun je een aangename temperatuur creëren. Met zo’n kachel wordt het binnen vaak een stuk warmer dan met de centrale verwarming. Daarbij komt dat een houtkachel natuurlijk een stuk sfeervoller is dan radiatoren en/of vloerverwarming. Het vuur zorgt namelijk voor een sfeervol licht. Daarnaast hebben de dansende vlammen een rustgevende invloed op veel mensen. Een houtkachel heeft echter ook een aantal nadelen. Grootste nadeel is dat het gevaar van een schoorsteenbrand altijd op de loer ligt. Daarom is het belangrijk dat je veilig kunt stoken wanneer je beschikt over een houtkachel. Dit doe je door allereerst te zorgen voor een schone schoorsteen.

Waarom een schoorsteen vegen?

Lang niet iedere bezitter van een houtkachel ziet het belang van een schone schoorsteen in. Toch is dit wel degelijk belangrijk om veilig te kunnen stoken. De verbranding van hout in jouw kachel kan er namelijk voor zorgen dat er allerlei rommel in jouw rookkanaal blijft hangen. Dit is bijvoorbeeld het geval met creosoot, een stroperig goedje dat vrijkomt bij verbranding van vochtig hout. Creosoot ontbrandt bij een temperatuur van ongeveer 500 graden. Dergelijke temperaturen worden met gemak bereikt in jouw kachel en rookkanaal. Om te voorkomen dat creosoot in brand vliegt, is het vegen van jouw schoorsteen belangrijk.

Hoe vaak moet een schoorsteen geveegd worden?

Veel mensen hebben geen idee hoe vaak hun schoorsteen geveegd moet worden. Wij raden altijd aan om een schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten vegen. Doe dit bij voorkeur voor aanvang van het stookseizoen. Waarom? Omdat je er dan zeker van bent dat jouw rookkanaal schoon is. Zodoende kun je veilig stoken in jouw kachel. Gebruik je jouw kachel nauwelijks? Dan denk je mogelijk dat het niet nodig is om jouw schoorsteen jaarlijks te vegen. Doe dit echter wel. Je weet immers nooit hoe smerig een rookkanaal van de binnenkant is. Er kan immers ook rommel van buiten in jouw schoorsteen belanden.

Zelf vegen of schoorsteenveger inschakelen?

Sommige mensen denken dat zij hun schoorsteen zelf wel kunnen vegen. Dit behoort inderdaad tot de mogelijkheden. Je moet in dat geval wel over de juiste hulpmiddelen en kennis beschikken. Bij de meeste mensen is dit allebei niet aanwezig. Laat het vegen van jouw schoorsteen in dat geval over aan een schoorsteenveger. Zodoende weet je zeker dat jouw schoorsteen op de juiste manier geveegd wordt. De rommel wordt uit jouw rookkanaal verwijderd, waardoor je het komende jaar weer veilig kunt stoken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *