Salontafel

Salontafels

De salontafel, in veel huizen het middelpunt van de woonkamer. Vrijwel iedere dag maak je er gebruik van, al is het alleen maar om je kopje koffie of je glas fris op te zetten. Een salontafel kan je de sfeer in je interieur wat dat betreft helemaal maken of breken. Erg belangrijk dus dat je goed nadenkt over wat voor salontafel jij in je woonkamer wilt hebben staan.

Verschillende materialen

Met de zoekterm ‘salontafel’ word je via Google overweldigd door duizenden zoekresultaten van allemaal verschillende salontafels. Salontafels worden van oudsher voornamelijk van hout gemaakt. Hout past in vrijwel ieder interieur, is duurzaam en eenvoudig te onderhouden en schoon te maken. Maar tegenwoordig komen er steeds meer alternatieven voor de houten salontafel. Alternatieven zijn bijvoorbeeld glas, metaal of beton(look). Een kruising met verschillende materialen is iets wat je de laatste jaren veel tegen komt. Loop een willekeurige interieurwinkel binnen en ze staan vaak al in de etalage: houten tafelbladen met zwart metalen poten. Helemaal in stijl van het industriële interieur, dat nu weer helemaal in is.

Functionaliteit

Net als voor veel andere meubelen, geldt ook voor de salontafels dat je kunt kiezen voor functionaliteit of uiterlijk. Het beste is natuurlijk een combinatie van beiden. Sommige tafels zijn ontzettend mooi, maar je kunt er bij wijze van spreken nog geen kopje koffie op kwijt. Je zou je dan goed moeten afvragen of je dat kopje koffie wel ergens anders kwijt kunt. Er is niks frustrerender dan op de bank te zitten en steeds te moeten lopen om iets van een andere tafel te pakken. Probeer voor jezelf na te gaan waar je de salontafel voor wilt gebruiken en op basis daarvan je zoektocht te beginnen.

Daarbij is er ook nog onderscheid te maken in open en gesloten salontafels. De gesloten salontafels hebben vaak lades en/of kastjes waar je nog spulletjes in kwijt kunt. Voor de open salontafels is dit niet zo. Al kun je hier natuurlijk wel een mand of kist onder schuiven, maar helemaal ideaal is dat niet.

Welke salontafel past bij mij?

Welke salontafel het beste voor jou geschikt is, is lastig om te zeggen: alleen jij weet wat je echt mooi vindt. Wel is het verstandig om te kijken wat je allemaal in je huis en, meer specifiek, in je woonkamer hebt staan. De salontafel zal toch enigszins moeten matchen met de meubels die je al hebt staan. Vergeet hierbij ook zeker de vloer niet. Heb je een houten vloer (of laminaat) en je wilt ook een houten salontafel, dan kunnen de verschillende houtsoorten al snel met elkaar vloeken. Een vloerkleed zal hiervoor al een goede oplossing zijn, om het directe contact tussen salontafel en vloer weg te nemen.

Ook voor de grootte is het simpel gezegd kijken wat bij jou past. Een goede tip om te kijken wat het formaat in je kamer doet, is om het formaat op te meten op je vloer en dit op te vullen met kranten. Zo heb je al een beeld van tot waar de salontafel komt te staan en of dat nog praktisch is.

Heb je intussen een beetje een beeld bij jouw ideale salontafel? Op onze website staat een groot overzicht van alle salontafels, gegarandeerd dat er ook één voor jou tussen staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *