Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Het nemen van zonnepanelen wordt steeds populairder. Daarnaast zorgt het er ook voor dat jij jouw huis verduurzaamd en meer waard wordt. Het nemen van zonnepanelen is dus een goede investering. Je kan zonnepanelen aan laten leggen door een dakdekkersbedrijf in Breda. Zij leggen dit professioneel voor je aan. Ben jij nou benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Lees dan dit artikel verder om er alles over te weten.

De hoek van je dak speelt een grote rol

Het is belangrijk om te weten in welke hoek je dak staat. Dat heeft te maken met de zon uren en of er wel genoeg zonnestralen opgenomen kunnen worden door de zonnepanelen. In principe is voornamelijk een noordelijk dak niet geschikt voor zonnepanelen. Dit is omdat de zonnepotentie van een dergelijk dak dan lager is dan 75%. Er wordt vaak gestreefd naar een gemiddelde zonnepotentie van minimaal 85%. Je kan dus niet zomaar zonnepanelen laten leggen op je dak. Daken die een oostelijke of westelijke ligging hebben, kunnen een zonnepotentie hebben van 90% naarmate het dak platter is. Je haalt het meeste opbrengst bij een dak dat zuidelijk ligt onder een hoek van 30 of 40 graden. De opbrengst kan dan zelfs 100% zijn. Bij een plat dak kan je ook veel zonnepotentie mee behalen, zolang het dak goed ligt. Je hoeft dus niet perse een schuin dak te hebben. Bij een plat dak worden de zonnepanelen gezet onder een hoek van zo’n 15 graden. Dit doen ze zodat er geen regenplassen op de zonnepanelen blijven liggen. 

Obstakels op het dak

Een dak kan obstakels hebben. Obstakels kunnen bij het plaatsen van zonnepanelen een grote rol spelen. Het nadeel van obstakels is dat het ervoor kan zorgen dat er schaduw ontstaat. De opbrengst van de zonnepanelen worden dan minder. Houd daarom altijd rekening mee met obstakels, zoals schoorstenen en dakkapellen. Daarnaast kunnen bomen er ook voor zorgen dat er schaduw ontstaat. Let dus goed op de schaduwplekken. Schaduwplekken kunnen namelijk draaien en blijven niet op één en dezelfde plek. De zon beweegt en daardoor verandert de schaduw ook van plek. 

Het materiaal dat op het dak ligt

Het materiaal dat op het dak ligt is ook belangrijk. Het beste is om dakpannen, golfplaten of een plat dak te hebben. Bij deze daken hoeft er namelijk niets aangepast worden aan de dakbekleding en is de dakconstructie sterk genoeg. Een rieten dak is al niet geschikt voor zonnepanelen. Het materiaal van je dak is dus wel echt belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *