Het beschermen van je eigendommen kan op verschillende manieren. Dit kun je doen door ze te verbergen op plekken waar alleen jij vanaf weet of door te dekken met een verzekering. Denk hierbij aan woonverzekeringen, inboedelverzekeringen of een speciale verzekeringen tegen een specifieke soort schade. Een voorbeeld van de laatst genoemde verzekering is bijvoorbeeld een brandverzekering huurder. Wat houdt deze verzekering in? En hoe kies je een brandverzekering uit? Wij delen het in dit blog.
Alles wat je moet weten over brandverzekeringen
Bij het afsluiten van een brandverzekering, is het verstandig om jezelf in te lichten over de verschillende mogelijkheden als het gaat om het nemen van een brandverzekering. Er zijn namelijk veel verzekeraars die een dergelijke verzekering aanbieden als een woonverzekering of juist als een aparte ‘brandverzekering’. Bovendien hebben ze ook verschillende voorwaarden en premie kosten waar je rekening mee moet houden.
Het is vooral belangrijk om te weten dat een brandverzekeringen al je bezittingen dekt, in het geval dat er brand of roet- en rookontwikkeling ontstaat in jouw huis. Een brandverzekering is daarnaast niet wettelijk verplicht, dus het is je eigen keuze om eentje af te sluiten. Het is natuurlijk wel zo dat het afsluiten van een brandschadeverzekering alleen maar in je voordeel werkt, want zelf voor de kosten opdraaien in geval van schade is hoogstwaarschijnlijk niet prettig voor je portemonnee.
De kosten van een brandverzekering is daarnaast niet alleen afhankelijk van de gestelde voorwaarden, maar ook een aantal andere woon factoren. Denk hierbij aan het adres van de woning, de type en de grootte van de woning, soort dakbedekking, het bouwjaar van de woning en de dekking waar jouw voorkeur naartoe gaat. Om het anders te zeggen: de gemiddelde premie voor een brandverzekering is meer of min afhankelijk van jouw woonsituatie en voorkeuren. De meeste websites en verzekeraars kunnen je wel door middel van een aantal gegevens een schatting makingen voor de kosten van de verzekering bij een gesprek of door een berekening op de website.
Het kiezen van een brandverzekering: zo doe je dat
Hoe kies je dan uiteindelijk een brandverzekering? Je kunt brandverzekeringen vergelijken door verschillende verzekeraars te spreken en zelf een kostenschema op te stellen. Maar je kan het ook makkelijk doen door een vergelijkingssite te gebruiken. Bespaar jezelf dus al die moeite!
Er zijn verschillende vergelijkingssites om brandverzekeringen te vergelijken, zoals Independer. Het is verstandig om verschillende sites uit te proberen, om te kijken of er enige verschillen eruit vallen. Vergeet ook niet om verder te kijken dan deze vergelijkingssites: vaak geven ze algemene kosten op, waardoor ze soms niet volledig en nauwkeurig zijn afgestemd. Vraag dus altijd zelf ook nog advies aan verzekeraars. Dit zal ook niet al te veel tijd kosten.
Tip: het zal misschien verleidelijk zijn om bij dezelfde verzekeraar een brandverzekering af te sluiten, maar het kan echt geen kwaad om ook bij andere verzekeringsmaatschappijen te kijken. Sommige bieden misschien flexibele voorwaarden aan of een premie dat beter in jouw budget past. Check daarnaast ook even of je woonverzekering al brandschade dekt, in het geval dat je er al eentje hebt. Sommige verzekeraars bieden namelijk speciale pakketten hiervoor aan, maar dit geldt niet altijd.