De ideale temperatuur voor in jouw woning

De temperatuur in huis is belangrijker dan de meeste mensen beseffen. Het is natuurlijk niet comfortabel als het te warm of koud is, maar dit kan zelfs slecht zijn voor de gezondheid. Het is dus van belang om de ideale temperatuur te bepalen en te zorgen dat het altijd die temperatuur is in jouw woning. Doorgaans ligt deze tussen de 20 en 22 °C.

De beste binnentemperatuur

Sinds de komst van centrale verwarming is het binnen vaak op ieder moment van de dag tussen de 20 à 23°C. Voor je gezondheid is het niet logisch om het hele jaar door dezelfde binnentemperatuur te hebben. In de winter is het buiten een stuk kouder waardoor een binnentemperatuur van 22°C erg warm aanvoelt, terwijl het ‘s zomers lekker verkoelend voelt als de airco op 22°C staat terwijl het buiten 30°C is.  De meeste mensen voelen zich prettig bij een kamertemperatuur tussen de 20 en 22 °C. Dit is wel persoonlijk want het hangt er onder andere van af of je het snel koud hebt, wat je vetpercentage is en hoe oud je bent. Magere en oudere mensen hebben het sneller koud.  In de slaapkamer ligt de ideale temperatuur trouwens wat lager, rond de 18 °C.

Tips voor een aangename temperatuur in de winter

In de winter hebben mensen de thermostaat vaak heel hoog. Hierdoor is het temperatuurverschil tussen binnen en buiten (te) groot en zul je sneller verkouden worden of een griepje oplopen. Je immuunsysteem wordt namelijk geactiveerd als het binnenshuis niet al te warm is. Daarnaast verspil je veel geld door de verwarming de hele dag te laten loeien. Je kunt op een makkelijke manier energie besparen in de winter terwijl je nog steeds geniet van een prettige temperatuur. Zo is het beter om een uur voordat je naar bed gaat de verwarming af te zetten. Warm ook ’s ochtends niet het hele huis op voordat je naar je werk gaat, want tegen de tijd dat jouw woning is opgewarmd ben je de deur al uit. Trek in de winter ook eens een dikke trui aan als je het fris krijgt en doe mee aan de Warmetruiendag. Het is niet nodig om in de winter binnenshuis in een t-shirt rond te lopen.

Zo hou je het ’s zomers lekker koel

Onze zomers worden steeds warmer en iedere zomer verzuchtten steeds meer mensen dat het binnen zo warm is. Je kunt een airco aanschaffen maar dit kost wel wat. Een andere optie is een verkoelende en verrijdbare torenventilator om de lucht in huis af te koelen. Om de warmte buiten te houden kun je verschillende maatregelen treffen. Sluit overdag de gordijnen en doe de zonneschermen omlaag om de warmte buiten te sluiten en hou ramen en deuren overdag dicht om te voorkomen dat warme lucht naar binnen stroomt. ’s Ochtends vroeg of ’s avonds laat kun je deze tegen elkaar open zetten om het huis te luchten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *