huis gebreken

Wie is verantwoordelijk voor gebreken aan jouw nieuw aangekochte woning

Ga je een woning kopen, dan is dit meestal de grootste investering van je leven. Financieel wil je hier dus absoluut geen gedoe mee hebben. Maar hoe zorg je er nou voor dat je geen woning aankoopt met verborgen gebreken? En als dit je wel overkomt, wie is er dan verantwoordelijk? En wat doe je eraan? In dit artikel lees je alles over het aankopen van een woning met gebreken.

Het is jouw eigen plicht om onderzoek te doen naar gebreken

In Nederland gaat men er over het algemeen vanuit dat jij als koper onderzoek doet naar de staat van de woning die je wilt aanschaffen. Als je de woning daadwerkelijk koopt, ga je dus akkoord met de huidige staat hiervan. Als koper heb je volgens de wet namelijk een onderzoek plicht. Kijk dus zelf goed in wat voor staat de woning is als je hem bezichtigt.

Toch heeft de verkoper ook een plicht: de mededelingsplicht. Dit betekent dat de verkoper jou moet informeren over gebreken die bekend bij hem zijn. Als je als koper een woning koopt met gebreken komt dit dus op rekening te staan van jou, tenzij de woning een ernstig gebrek heeft of als de verkoper ten onrechte een bepaald gebrek niet heeft gemeld.

Hoe voorkom je dergelijke gebreken?

Tenzij je zelf veel bouwkundige kennis hebt kun je beter iemand inschakelen om te bepalen hoe de woning ervoor staat. Om er zeker van te zijn dat de staat van het huis in orde is, kun je gebruik maken van een bouwtechnische keuring. Hij gaat op onderzoek uit om erachter te komen of er nog verborgen gebreken zijn. Ook kun je een aankoopmakelaar in de arm nemen. Hij helpt je tijdens het gehele proces en ziet ook gebreken als die aanwezig zijn. Daarbij is het natuurlijk zo dat als de verkopende partij een verkoopmakelaar heeft, deze makelaar ook aan zal moeten geven wat de gebreken zijn.

Moraal van het verhaal

Ben je er niet helemaal zeker van dat het huis dat jij wilt kopen in orde is? Schakel dan de hulp van een expert in. Een huis kopen is een extreem grote investering en het is dus wel de moeite waard hier extra tijd en geld in te steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *