loods

Wat heb je nodig om een loods te bouwen?

Wil je een loods in de achtertuin, of op het terrein? Zowel particulieren als ondernemers kunnen een loods gebruiken. Maar wat heb je nodig om er eentje neer te zetten? Is het lastig om er zelf een in elkaar te zetten? En waar moet je rekening mee houden?

Een goed plan

Elk bouwproject, dus ook een loods, begint met een goed plan. Waar wil je de loods neerzetten? Waar ga je deze precies voor gebruiken? Hoeveel ruimte heb je nodig? Hoeveel deuren moet de loods krijgen? Welke beplating wil je op het dak? Online vind je handige 3D-tools waarmee je je loods alvast kunt vormgeven. Zo zie je voor je hoe de loods er ongeveer uit komt te zien.

Zet je plannen ook meteen op papier. Zo is het voor iedereen duidelijk wat je van plan bent. Bespreek de plannen eventueel ook met de buren of anderen in de omgeving. Dat maakt het bouwen een stuk aangenamer.

Een staalframe constructie

Wie een loods wil bouwen, heeft een staalframe constructie nodig. De profielen zijn van staal en de beplating wordt ook gemaakt van koudgewalst staal. Je kunt er tegenwoordig voor kiezen om een prefab loods te kopen. Dat is een loods die je eenvoudig zelf als een bouwpakket in elkaar zet. De onderdelen zijn dus al van tevoren gemonteerd. Dat scheelt je veel tijd op de bouwplaats.

Eventuele vergunningen

Om een loods neer te mogen zetten, heb je misschien een vergunning nodig. Sommige gemeenten stellen voor bepaalde loodsen een omgevingsvergunning verplicht. In andere gevallen is een loods een ‘bijbehorend bouwwerk’. Het is een goed idee eerst bij de gemeente informatie in te winnen, voordat je begint met het bouwen van de loods.

Vaak geldt er bijvoorbeeld een maximale groothoogte en nokhoogte. Ook moet het gebouw ondergeschikt zijn aan het hoofdgebouw. En natuurlijk mag je niet in de loods wonen. Laat je eerst door de gemeente adviseren over de loods, en ga dan pas aan de slag. In veel gevallen weet de fabrikant van de loods ook wat de vereisten zijn, en kan deze je helpen een vergunning te regelen.

Kant-en-klare loodsen

Tegenwoordig zijn er ook kant-en-klare loodsen. Denk bijvoorbeeld aan een prefab garagebox. Zo’n loods is erg handig voor ondernemers en particulieren. Het handige van zo’n kant-en-klare loods is dat je deze heel eenvoudig zelf kunt monteren. Je hoeft er geen vakman voor in te huren; de handleiding volgen is genoeg.

Je kunt een loods helemaal op maat laten maken. Een ding is altijd een constante: dat de constructie relatief simpel is. Op die manier is een loods in je tuin of op je terrein zetten een eenvoudig klusje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *