Schone lucht is voor een mens erg belangrijk. Vervuilde lucht kan op lang termijn namelijk zorgen voor vervelende klachten als hoofdpijn, benauwdheid en verkoudheid. Dat wil je natuurlijk niet! Daarom is het belangrijk om schone lucht in huis te hebben. Een manier om dit te doen is warmteterugwinning. Ventileer je je huis is het een win-win situatie, omdat je met een warmteterugwinning systeem ook nog eens energie bespaart. Dit gaat dus hand in hand met elkaar. Hoe werkt dat dan precies?
In het kort
Warmteterugwinning is een manier van het ventileren van een huis. Mensen met een woning die beschikken over een WTW systeem, hebben een ideale manier om het huis te ventileren. Zoals boven genoemd was, en zoals de naam al zegt, win je warmte uit lucht op deze manier. Dat houdt in dat in de winter de lucht die het huis in komt éérst verwarmd wordt voordat het naar binnen gelaten wordt. Die warmte wordt uit de lucht gehaald die afgevoerd wordt, de lucht die dus al warm is. De nieuwe frisse lucht is nu weer warm, wat betekent dat de temperatuur in huis niet daalt zodra er frisse lucht binnen komt.
In de zomer werkt dit systeem precies hetzelfde, alleen dan omgekeerd. Je kan de verwarming van de lucht uitzetten, waardoor er geen warme lucht het huis ingevoerd wordt. Echter kan het omgekeerd worden, de lucht van buiten wordt juist afgekoeld voordat het naar binnen gevoerd wordt. Zo houd je het overdag lekker koel in huis en blijft de temperatuur mooi constant.
Energie besparen
Met een WTW-systeem wordt er continu lucht afgevoerd en weer nieuwe lucht naar binnen gehaald. Met een warmteterugwinning systeem is de lucht in huis dus een stuk schoner dan die in een huis zonder goed ventilatiesysteem. Verder scheelt het je een hoop energie, omdat je niet extra hoeft te verwarmen om de temperatuur hetzelfde te houden. Dat scheelt weer voor de portemonnee, en is ook nog eens goed voor het milieu.
Het kostenplaatje, is het het wel waard?
Wil je zelf een warmteterugwinning systeem aanbrengen in jouw woning? Dat kan, maar houd rekening met de kosten die dit met zich meebrengt. Dit zal ongeveer tussen de €1000 en €1500 zijn. Kijk je echter naar het geld wat je op lang termijn bespaart doordat je minder energiekosten betaalt, kan dit bedrag makkelijk uit. Daarom is zo’n systeem ook zo populair. Lees je goed in over de mogelijkheden en kijk naar wat bij jou mogelijk is.