Walnoten, meer dan alleen een lekker tussendoortje

Walnoten zijn een ideaal tussendoortje. Ze zijn lekker, voedzaam en gezond. Ze bevatten veel goede vetten, vitamines en mineralen. Maar ze zijn meer dan alleen maar een lekkere snack. Walnoten zijn namelijk ook een goede vleesvervanger en daardoor prima te gebruiken in verschillende gerechten. Denk aan een heerlijke salade, maar ook in een stamppot kun je de spekjes prima vervangen door walnootstukjes. Reden genoeg dus om deze noten op je boodschappenlijstje te zetten!

Heerlijk uit het vuistje


Je kunt walnoten kopen in verschillende varianten. Bij de groente- en fruitafdeling van de supermarkt vind je bijvoorbeeld walnoten in dop. Deze dien je eerst thuis met een notenkraker te kraken en vervolgens kun je het vruchtvlees eruit peuzelen. Een lekkere snack die je ook nog even bezighoudt. Walnoten kun je ook gekraakt kopen, rauw en daardoor puur van smaak. Het bruine vliesje kan soms wat bitter smaken. Hou je hier niet van, dan kun je voor de gepelde variant gaan. Wil je nog meer smaak geven aan je heerlijke walnoten, rooster deze dan even in de pan. Heerlijk!

Salades verrijken


Wat is een salade zonder noten? Saai en zeker niet knapperig. Door walnootstukjes toe te voegen aan je salade geef je deze extra bite en wordt je salade ook voedzamer. Walnoten gaan uitstekend in combinatie met geitenkaas en honing. Maar ook in een frisse waldorfsalade met appel en bleekselderij mag de walnoot zeker niet ontbreken.
Bakken met walnoten
Walnoten lenen zich ook uitstekend om mee te bakken. Bak bijvoorbeeld eens een walnootbrood. Dit stevige brood is heerlijk als ontbijt, maar kan ook erg voedzaam zijn bij een kop soep. Walnootcake is ook erg populair. Deze cake is een ideale traktatie voor de visite, maar zeker ook erg lekker bij een kopje koffie aan het eind van de ochtend. Ook worden walnoten gebruikt om de appeltaart of appelcake een extra bite te geven en geeft het een brownie net even wat extra’s..

Warme gerechten met walnoten


Wanneer je zonder vlees gaat koken vanavond, kun je de walnoot prima gebruiken als vleesvervanger. Een erg lekker vegetarisch gerecht is bijvoorbeeld de andijviestamppot zonder spekjes, maar met walnootstukjes. Rooster de stukjes eerst even in de pan voor die lekkere geroosterde smaak en voeg ze vervolgens toe. Ook pasta’s met kaassaus zijn heerlijk met walnoten als extra toevoeging. Niet alleen geeft het je pasta meer smaak, ook de bite is verrukkelijk. En tenslotte zijn er de sauzen die je met toevoeging van de walnoot net even wat extra geeft. Reden genoeg dus om de walnoot aan jouw boodschappenmandje toe te voegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *