kruiden

Het belang van koken met de juiste kruiden en specerijen

Hoe saai zou het niet zijn als men zou moeten koken zonder kruiden en specerijen. Denk je dat het eten echt lekker zou smaken. Gelukkig heeft de mens over de jaren heen genoeg kruiden en specerijen ontdekt die gebruikt kunnen worden in de keuken om tijdens het koken het eten lekker te laten smaken.

Is er een verschil tussen specerijen en kruiden

Het verschil tussen specerijen en kruiden moet gezocht in hun oorsprong. Van kruiden is bekend dat ze veel voorkomen in streken met een gematigd klimaat. In de meeste gevallen zijn kruiden dan ook afkomstig van groene, meestal kleine en kruidachtige plantjes. Bij deze plantjes wordt dan vaak gebruik gemaakt van de stengels en de bladeren. Denk bijvoorbeeld aan peterselie, tijm en basilicum.

Tip: Herbes de Provençe voor een vleugje Frans platteland

Bij specerijen merk je op dat deze meer komen uit streken met een (sub)tropisch klimaat. Bij specerijen worden van de plantjes meestal de zaden, vruchten, wortels, meeldraden en bloemknoppen gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kruidnagel. De kruidnagel komt van een bloemknop. Saffraan bijvoorbeeld komt van meeldraden. Voor vrucht als specerij gebruikt men de koriander en de peper. Bij het gebruik van wortel als specerij kan je rekenen de gember en kurkuma (geelwortel). Kijk je naar kaneel, kaneel wordt gemaakt van de boombast.

De overeenkomsten

Dat kruiden en specerijen verschillend zijn staat vast, maar ze hebben ook veel overeenkomsten met elkaar. Wat zeker is, is dat ze geweldige smaakmakers zijn. Wanneer je ze gebruikt, ruikt de hele keuken lekker maar geven elk gerecht ook een heerlijke smaak. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het gebruik van kaneel of vanille door je pap of yoghurt. Zo kunnen bijvoorbeeld laurier en kruidnagel een heel ververschil uitmaken in je stoofpot. Je sauzen krijgen een aparte smaak door het gebruik van salie, tijm, basilicum of oregano. Ook kunnen bepaalde kruiden of specerijen je gerechten een bepaalde mooie kleur geven zoals paprikapoeder, saffraan of kurkuma. Het gebruik van specerijen en kruiden is een hele belevenis voor je ogen, je neus en je tong.

Uitgelicht: Griekse Kruiden Kopen | Griekse Kruidenmixen Bestellen Online

Het toepassen

Aan de hand van het gerecht dat je maakt kan je bepalen wanneer je een specerij of kruid in het begin, ertussen of aan het eind van het

bereidingsproces gebruikt. Het is allemaal verschillend. Het hangt af van wat voor gerecht je maakt en welke specerij of kruid je aan je gerecht wilt toevoegen.

Goede tips

Verschillende kruiden en specerijen worden gedurende het kookproces in verschillende stadia toegevoegd. Tijm bijvoorbeeld voeg je toe aan het begin zodat het genoeg tijd heeft om zijn smaak door het eten te verspreiden. Dille, peterselie of basilicum zet je het liefst op het eind, omdat deze hun smaak heel snel verspreiden en geen lang kookproces nodig hebben. Anders verliest het zijn kracht.

Hoe dan ook specerijen en kruiden zijn van nature plantaardige smaakmakers. Ze kunnen op een makkelijke manier elk simpel gerecht omtoveren tot een culinair avontuur.

Ook in Suriname worden verschillende kruiden gebruikt. Van gember, kruidnagel, laurierblad, citroengras, kurkuma en vele andere lokale kruiden. Maar tegenwoordig vinden ook de andere kruiden als tijm, rozemarijn, basilicum en koriander hun weg naar de Surinaamse keuken. Steeds meer worden Surinamers zich bewust van de vele culinaire hoogstandjes van gerechten afkomstig van de rest van de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *