Akoestische oplossingen voor je muziekstudio

Hoeveel geld je ook uitgeeft aan opnameapparatuur, je krijgt er pas het meest nauwkeurige geluid uit als je je opname- en luisteromgeving hebt geoptimaliseerd. Er zijn veel methoden die kunnen dienen als akoestische oplossingen. In dit artikel zullen we enkele methoden bespreken.

Neem alle geluiden in je op

Je wilt absorberende materialen gebruiken om je ruimte een beetje te verduisteren. Probeer een bank tegen de achtermuur achter de microfoon te zetten en leg boeken op planken en gordijnen over grote ramen. Gebruik geen eierdozen omdat ze niet zo goed werken als goedkope akoestische diffusers. Je kunt ook een matras op elke hoek van de kamer leggen als je kamer die heeft. Hoeken zijn goed in het opbouwen van basfrequenties die slecht zijn voor de opname. Het is prima om muren te hebben die geen geluidsabsorberende materialen hebben, zolang de tegenoverliggende muur of het plafond absorberend is (de vloer heeft bijvoorbeeld een dik tapijt dat naar een schoon plafond wijst). Het doel is om reflecties te verminderen zonder ze volledig te elimineren; je wilt dat de kamer geluid heeft, maar niet overdreven levendig is.

Kies een goede kamer

Het is geweldig voor je kamer om niet-reflecterende muren te hebben. We weten allemaal dat de overgrote meerderheid van ons in een kamer woont met muren van gelijke grootte of op zijn minst een die rechthoekig is en niet bedoeld is als opnameplaats. Houd er rekening mee dat de kamer geen ramen mag hebben. Ramen zijn geweldig voor het binnenbrengen van frisse lucht, maar ze zijn lastig als het gaat om het goed desinfecteren van een ruimte met een ontsmettingsmiddel. Omdat glas een sterk reflecterend oppervlak is, is het onvermijdelijk dat geluiden rondkaatsen, en helaas voor de meeste mensen is het verwijderen van ramen geen optie. Wees echter niet ontmoedigd als je er niet in slaagt een structuur vanaf de grond af op te bouwen.

Zorg dat je op de goede plek zit

Om probleemfrequenties te verwijden wordt gebruik gemaakt van diffusors die strategisch zijn geplaatst op gebieden waar de probleemfrequenties vanaf komen. De redenering hierachter is dat je alleen de muziek hoort die direct is afgeluisterd omdat het signaal zal worden verspreid in beter beheersbare, kleinere reflecties die de kamer niet te leeg laten klinken. Het is ook mogelijk om het luistercomfort te vergroten door het gebruik van strategisch geplaatste diffusers die een flexibelere bewakingservaring bieden. Dit verschilt van absorbers doordat het is samengesteld uit een harder materiaal dat bedoeld is om het geluid van je af te reflecteren. Het is meestal gemaakt van hout of plastic. Al met al, doe je onderzoek en bezoek dan je dichtstbijzijnde winkel om alles te kopen wat je nodig hebt voor een meer akoestisch vriendelijke kamer. Je kunt ook gewoon een webshop bezoeken zoals Akma. Deze webshops zijn gespecialiseerd in het maken van akoestisch vriendelijke kamers en de materialen die nodig zijn om dit te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *