3 tips voor het starten van je eigen galerie


Ben jij ervan overtuigd dat iedereen jouw kunst moet kunnen bewonderen en wil je daarom je eigen galerie starten? Lees dan snel verder. In dit artikel geef ik je namelijk drie handige tips voor het inrichten van jouw eigen galerie, zodat alle aandacht op jouw kunstwerken gericht is.

Zorg voor een lichte omgeving

Allereerst is het belangrijk om een lichte en rustige omgeving te gebruiken, hierdoor gaat alle aandacht naar jouw kunstwerken. Veelal wordt er in een galerie dan ook gekozen voor witte muren, met daarop enkel de kunstwerken. Natuurlijk kun je de rest van de ruimte een beetje aankleden, maar probeer dit te beperken tot het minimum. Kies je toch voor een wat donkere ruimte? Probeer dan met licht te werken, door bijvoorbeeld spotlights op de kunstwerken te richten. Hierdoor kun je toch net wat beter de aandacht op je werken richten.


Plaats niet te veel werken bij elkaar


Wanneer je in een galerie loopt, wil je ieder werk stuk voor stuk goed kunnen bekijken. Het is dan ook belangrijk dat ieder werk zijn eigen ‘ereplek’ krijgt en dat alle werken niet te dicht bij elkaar hangen. Hierdoor kan het werk goed bekeken worden en wordt het niet gemist door alle drukte eromheen. Hou qua hoogte 145 cm van de grond tot het midden van het kunstwerk aan. Dit is ook de hoogte die in musea wordt gebruikt. Een kunstwerk verkocht of wisselen van kunst in je galerie? Kies voor wissellijsten. Hierdoor kun je gemakkelijk de kunst wisselen, zonder dat de lijst er op achteruit gaat.

Plaats voldoende zitplekken


Sommige mensen vinden het fijn om wat langer naar een bepaald werk te kijken, maar de hele tijd staan, dat is niks. Het is daarom slim om een paar sofa’s of stoelen in de galerie te zetten. Hier kunnen de bezoekers even uitrusten en laten bezinken wat ze allemaal gezien hebben. Ook is dit een plek om vanaf een andere positie eens naar de kunst te kijken. Hierdoor kunnen ze weer andere inzichten krijgen. Daarnaast kan dit ook een goede ontmoetingsplek voor verschillende kunstliefhebbers zijn. Zorg echter wel dat het geen café wordt, want er zullen ook mensen zijn die graag in rust van de kunst genieten. Plaats daarom de zitgelegenheden op tactische plekken en zorg dat ze goed aansluiten bij de rest van je galerie. Kies bijvoorbeeld niet voor een hele schreeuwende kleur bank als je een rustige sfeer wilt neerzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *